Blijvend Actueel


Nieuwe WatchBP Software voor Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 nu online.
verder lezen...


Correct bloeddrukmeten volgens de richtlijnen verder lezen...


Veelgestelde vragen over bloeddrukmeters. verder lezen...


 

Next Events

Only for Distributors

... over bloeddrukmeten tijdens de zwangerschap

1. Wat is pre-eclampsie?
Pre-eclampsie (zwangerschapvergiftiging) is een probleem dat tijdens de zwangerschap voorkomt bij sommige vrouwen. Uw arts kijkt naar de volgende signalen en symptomen: hoge bloeddruk, blijvende zwellingen in de extremiteiten (armen en benen) en eiwitten in de urine.

2. Wat zijn de symptomen van pre-eclampsie?
Iemand met pre-eclampsie kan zich prima voelen. Daarom is het zo belangrijk alle adviezen over controles van artsen en verloskundigen op te volgen om in een vroegtijdig stadium o.a. pre-eclampsie te ontdekken. De symptomen van ernstige pre-eclampsie zijn hoge bloeddruk, hoofdpijn, wazig zicht, lichtintolerantie, misselijkheid, overgeven en zwellingen in armen en benen.

3. Wanneer komt pre-eclampsie voor gedurende een zwangerschap?
Pre-eclampsie kan op ieder moment van de zwangerschap voorkomen. Pre-eclampsie kan zich langzaam ontwikkelen tot openbaring maar het kan ook zich erg onverwacht ontwikkelen, zeker als lichte symptomen zich al een tijdje voordeden. De bloeddruk zal na de zwangerschap weer tot de waarde van voor de de pre-eclampsie herstellen.

4. Wie lopen er het meeste risico?
Pre-eclampsie komt het meest voor bij vrouwen in de eerste zwangerschap van wie de moeder of zusters pre-eclamspie hebben gehad. Een verhoogd risico lopen ook vrouwen met meerlingen, vrouwen jonger dan 20 en vrouwen boven de 40. Andere vrouwen met een verhoogd risico hebben een hoge bloeddruk (gehad), nieraandoeningen en een BMI van meer dan 35. De oorzaak van pre-eclampsie is onbekend.

5. Betekent een hoge bloeddruk dat ik pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) heb ?
Hoge bloeddruk is niet direct pre-eclampsie. Als de arts een hoge bloeddruk constateerd, zal die uw bloeddruk nauwkeurig willen volgen om pre-eclampsie snel te ontdekken. Bij een te hoge bloeddruk hebben vrouwen met pre-eclampsie zwelling van de armen en/of benen. Eiwitten in de urine is ook een typisch symptoom Als u een te hoge bloeddruk heeft is het belangrijk dagelijks uw bloeddruk te meten.

6. Waarom is bloeddrukmeten zo belangrijk gedurende de zwangerschap?
Pre-eclampsie wordt herkent aan de duidelijke stijging van de bloeddruk. U zou twee keep per dag uw bloeddruk moeten meten - `s morgens en `s avonds. Tijden de bloeddrukmeting thuis dient u ontspannen te zijn in een rustige omgeving, in de zithouding. Deze metingen kunnen een behandeling ondersteunen, mits goed uitgevoerd.

7. Welke bloeddrukwaarden zijn te hoog en wanneer komen deze voor?
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de bloeddrukwaarden in rust. Dit schema geeft de waarden en adviezen om aan te houden tijdens de zwangerschap (in mHg):


Range Systolisch
Diastolisch
Aanbeveling
Normaal
< 140
< 90
Zelfcontrole
Hypertensie
> 140
> 90
Win medisch advies in 
Ernstige hypertension
> 180
> 100 Win urgent medisch advies in

Referentie: Prof. A. H. Shennan, St. Thomas Hospital, Londen8. Welke bloeddrukwaarden zijn normaal voor en na de zwangerschap?
Tabel voor classificatie van de bloeddrukwaarden (in mmHg) volgens de World Health Organization:

Range Systolic Diastolic Recommendation
blood pressure to low < 100
< 60 Consult your doctor
blood pressure optimum 100 - 120 60 - 80 Self-check
blood pressure normal 120 - 130 80 - 85 Self-check
blood pressure slightly high 130 - 140
85 - 90
Consult your doctor
blood pressure to high
140 - 160
90 - 100
Seek medical advice
blood pressure far too high
160 - 180
100 - 110
Seek medical advice
blood pressure dangerously high > 180
> 110 Urgently seek medical advice!9. Wat is het risico voor baby en moeder bij pre-eclampsie?
Pre-eclampsie kan de bloedtoevoer van de placenta verhinderen. Als de placenta niet voldoende wordt doorbloed krijgt de baby niet voldoende voedingsstoffen en zuurstof. Dit kan een laag gewicht en andere problemen met zich mee brengen. Als de bloeddruk pas tegen het eind van de zwangerschap oploopt, levert dit meestal nauwelijks problemen. De meeste vrouwen met pre-eclampsie bevallen gewoon van een gezonde baby. Een klein aantal vrouwen ontwikkelen eclampsie oftwel een epileptisch insult. Eclampsie is voor zowel moeder als kind zeer gevaarlijk. Gelukkig wordt pre-eclampsie al vaak snel ontdekt tijdens de bezoeken aan de artsen en verloskundigen en worden veel problemen voorkomen.

10. Hoe wordt pre-eclampsie behandeld?
De zwangerschap voltooien is de echte genezing. Wanneer pre-eclampsia zich ontwikkeld worden moeder en kind veelvuldig gecontroleerd. De bloeddruk zou dan bijvoorbeeld twee keer per dag gemeten moeten worden, ook de urine wordt dan soms met regelmaat gecontroleerd. Er zijn medicijnen die de zwangerschap kunnen uitstellen wat de baby een grotere kans op een goede gezondheid geeft.

11. Kan pre-eclampsie worden voorkomen?
Pre-eclampsie is geen ziekte die kan worden voorkomen door een gezonde leeftstijl zoals goede voeding, niet roken, matig met alcohol, voldoende rust, weinig stress. Er zijn aanwijzingen dat calciumsupplementen het risico op pre-eclampsie verkleinen. Calciumsupplementen helpen de bloedvaten te ontspannen en voorkomt een verhoogde bloeddruk.

12. Zijn er lange termijn effecten van pre-eclampsie?
Voor de meeste moeders zullen na de bevalling alle effecten van de pre-eclampsie snel verdwijnen. Sommige vrouwen die pre-eclampsie gedurende een zwangerschap hebben gehad ontwikkelen later last krijgen van een hoge bloeddruk. Deze hoge bloeddruk kan ook door genetische aanleg en niet door de pre-eclampsie zelf worden veroorzaakt. Voor een baby kan er lange termijn schade worden veroorzaakt door een tekort aan voedsel- en zuurtstofvoorziening tijdens de zwangerschap. De baby kan bijvoorbeeld een groeiachterstand hebben opgelopen tijdens de zwangerschap door de pre-eclampsie. Op dit moment wordt er aangenomen dat pre-eclamspie op latere leeftijd geen gezondheidsproblemen geeft.