Blijvend Actueel


Nieuwe WatchBP Software voor Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 nu online.
verder lezen...


Correct bloeddrukmeten volgens de richtlijnen verder lezen...


Veelgestelde vragen over bloeddrukmeters. verder lezen...


 

Next Events

Only for Distributors

Gewichtsmanagement

Belangrijke feiten over de lichaamssamenstelling.

Het is belangrijk om te weten wat de individuele lichaamssamenstelling is om een goede inschatting te kunnen maken van de gezondheid. Niet enkel het totale gewicht is van belang maar ook de verdeling van dat gewicht. We kunnen de lichaamsmassa in twee componenten verdelen:

- Vetvrije massa: botten, spieren, vocht, organen en bloed
- Vetmassa: adipeuze (vet) cellen

Onder dezelfde gewichtscondities, kunnen deze twee componenten van volume van elkaar verschillen.

Vetmassa – wat is normaal?
Het totale vetpercentage wordt berekend door alle vetmassa bij elkaar op te tellen. Het lichaam heeft altijd een percentage vet nodig om de stofwisseling gaande te houden en er is vet nodig om activiteiten te kunnen uitvoeren. Daarom wordt er als regel gesteld dat een vetpercentage van 16% voor mannen en 27% voor vrouwen als normaal kan worden beschouwd.

Algemene gezondheid
Voor het streven naar het ideale gewicht, is het erg belangrijk naast het gewicht ook de vet- en vochtmassa te controleren of deze in de juiste verhouding zijn. Het vochtpercentage in het lichaam is een belangrijke indicatie voor de algemene gezondheid. Water is het belangrijkste component van het lichaamsgewicht en vertegenwoordigd meer dan 60% van ons totale gewicht. Bij een verhoogde vetmassa, hebben mensen met overgewicht meestal een lager vochtpercentage dan gemiddeld. Een vochtpercentage (vetvrije massa) lager dan 40% van het totale gewicht wordt beschouwd als te laag en boven de 70% als te hoog.


Gezondheid - Lichaamssamenstelling
De exacte lichaamssamenstelling (berekening van de vetvrije massa en vetmassa), geeft aan of er een teveel aan vetmassa aanwezig is in het lichaam en of de verhoudingen van de lichaamssamenstelling binnen de gewenste waarden ligt. Kennis over de lichaamssamenstelling zorgt ervoor dat een goede voeding en voldoende beweging ook daadwerkelijk bijdraagt aan verbetering van de waarden en dus de gezondheid bevorderd.