Blijvend Actueel


Nieuwe WatchBP Software voor Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 nu online.
verder lezen...


Correct bloeddrukmeten volgens de richtlijnen verder lezen...


Veelgestelde vragen over bloeddrukmeters. verder lezen...


 

Next Events

Only for Distributors

Koorts

Waarom lichaamstemperatuur meten?
Het is soms van medisch belang om de lichaamstemperatuur te meten. De reden is dat een aantal ziekten met typische ziekteverschijnselen gepaard gaan zoals veranderingen in de lichaamstemperatuur. Het verloop van zo`n ziekte kan dan door temperaturen worden gevolgd en effectief worden behandeld. Koorts is een specifiek ziekteverschijnsel, waarbij het lichaam de temperatuur verhoogd om de weerstand tegen het ziekteproces te verhogen. Koorts is de meest voorkomende vorm van een (ziektegerelateerde) verhoging van de lichaamstemperatuur.

Wat is belangrijk bij het opnemen van de lichaamstemperatuur?

Het is belangrijk om te weten, dat de gemeten lichaamstemperatuur, afhankelijk is van waar die wordt gemeten. De temperatuur van een gezond persoon varieert gedurende de dag en een rectale meting verschilt 0.5°C van een orale meting. Er is een onderscheid te maken tussen de temperatuur dieper in het lichaam en aan op de huid. De "kerntemperatuur" van het lichaam meet men rectaal of oraal.Waar kan ik de lichaamstemperatuur meten?
De meest betrouwbare temperatuurmeting wordt rectaal gemeten, door een thermometer in het rectum te brengen. Deze meting is nauwkeurig en betrouwbaar. De normale temperatuurwaarden liggen ongeveer tussen : 36.2°C - 37.7°C.

Bij vrouwen kan er ook vaginaal temperatuur worden gemeten, de temperatuur ligt dan 0.1°C tot 0.3°C  lager dan bij een retale meting.

De orale temperatuurmeting wordt via de mond gemeten, de thermometer wordt dan onder de tong gehouden. In vergelijking met een rectale temperatuurmeting ligt de waarde 0.3°C - 0.8° C lager.

Temperaturen via het huidoppervlak is ook mogelijk en wordt het meeste gebruikt in de praktijk. Door bijvoorbeeld een thermometer onder de oksel te plaatsen en de arm dicht tegen het lichaam aan te houden. De gemeten temperatuurwaarden liggen 0.5°C tot 1.5°C lager dan bij een rectale meting! Deze onderschatting ligt bij kinderen wat lager.

Oorthermometers meten de temperatuur van het trommelvlies met een infrarood sensor. The probekop wordt in de gehoorgang gebracht en het resultaat is binnen 1 seconde af te lezen ! Naast het gemak van de snelheid, is deze methode erg betrouwbaar en klinisch bewezen. Slimme ontwerpen van oorthermometers geven een erg betrouwbare temperatuurmeting. Het juist gebruiken van dit type thermometer is bepalend voor de nauwkeurigheid van het meetresultaat.

Voorhoofd thermometers zijn het makkelijkst en meest comfortabel om mee te meten. De meter hoeft nergens in geplaatst te worden en door deze tegen de juist plek op het voorhoofd te plaatsen kan er binnen 1 seconde temperatuur worden gemeten. De voorhoofd thermometer meet de piektemperatuur met een infrarood sensor en een tweede sensor meet de omgevingstemperatuur. Het verschil van deze twee waarden wordt dan geanalyseerd en volgens een klinisch onderzochte berekening wordt de temperatuur weergegeven in het LCD display.


Hoe nauwkeurig kan ik de lichaamstemperatuur meten? Essentieel is het om onderscheid te maken tussen de technische nauwkeurigheid en nauwkeurigheid in gebruik. Een behaalde nauwkeurigheid van +/- 0.1°C met een thermometer kan beschouwd worden als een "state-of-the art" hoogwaardige thermometer. De gebruiker mag de technische nauwkeurigheid niet verwarren met de nauwkeurigheid tijdens het gebruik. Door correct gebruik van de thermometer, zoals aangegeven in de handleiding, wordt een verbeterde nauwkeurigheid behaald.


Thermometer data:

Methode: Normale range ondergrens in °C Normale range bovengrens in °C Contact thermometer
Max. value mode  Meting in seconden
Rectaal 36.2 37.7 10-60
Vaginaal 36.0 37.5 -
Oraal (onder de tong) 35.5 37.1 30-60
Oraal (in de wang) 35.7 37.3 30-60
Onder de oksel 35.2 36.7 30-60
Oor 35.8 37.1 1
Voorhoofd -* -* 1* afhankelijk van de omgevingstemperatuur