Blijvend Actueel


Nieuwe WatchBP Software voor Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 nu online.
verder lezen...


Correct bloeddrukmeten volgens de richtlijnen verder lezen...


Veelgestelde vragen over bloeddrukmeters. verder lezen...


 

Next Events

Only for Distributors

Astma Management

Waarom de Peak Flow Monitoren?
Met een peak flow meter kan de longinhoud worden gemeten. Regelmatig de peak flow monitoren is erg belangrijk bij het controleren van aandoeningen aan de luchtwegen, zoals bij astma en chronische bronchites.

Artsen en patienten kunnen astma aanvallen herleiden naar "triggers" zoals allergieen en stoffige omgevingen en de juiste therapie kiezen ter behandeling. Alleen met peak flow monitor kan een moderne astma controle worden gepland. De monitor geeft de patient betere en vroegtijdige informatie over luchtweg problemen voordat hoesten en benauwdheid begint.

Waneer meten?
Regelmatig meten van de peak flow waarden is belangrijk voor het controleren van de conditie van uw longen.

Arsten raden aan dagelijks een meting in de ochtend en een meting in de avond te doen. Metingen zouden ook uitgevoerd moeten worden wanneer men last van kortademigheid heeft. Voer een meting altijd uit voordat de medicijnen worden ingenomen.

Wat is belangrijk bij een peak flow meting?
Uw arts is geinteresseerd in de HOOGSTE peak flow waarde gedurende een meetsessie. Herhaal de metingen totdat u het gevoel heeft het beste resultraat te hebben behaald voor de meetsessie. In het geval van afwijkende resultaten bij herhaaldelijke metingen, neemt u contact op met uw arts, dit kan een signaal zijn van een onstabiele astma.

Hoesten gedurende een meting kan een verstoring van de waarden tot gevolg hebben en een te lage waarde geven. Mocht u dan meerdere metingen willen verrichten, wees er dan zeker van dat u voldoende tot rust bent gekomen voor iedere meting om een zuivere meting verrichten.

Wees ervan bewust dat een lage peak flow waarde een indicatie  kan zijn van een aankomende astam-aanval zonder dat de symptomen voelbaar zijn!

Hoe voer ik een meting uit?

  • Metingen kunnen staand of rechtop zittend worden uitgevoerd.
  • Voor een beter vergelijk van de data voert u de metingen altijd in dezelfde positie uit.
  • Houdt de monitor met beide handen vast.
  • Inhaleer diep en houd de adem even vast voor een kort moment.
  • Sluit uw lippen strak om het mondstuk heen.
  • Adem zo krachtig en snel mogelijk uit door het mondstuk !
  • Neem de monitor na het uitademen uit de mond en bekijk het resultaat in het display.
  • Het is aan te bevelen een meetsessie van 3 keer uit te voeren, voer betrouwbare data.

Zelfcontrole met het "traffic light" schemaHet "traffic light" schema biedt u de mogelijkheid de meetgegevens zelf te interperteren, om zo het verloop en mogelijke progressie van een aandoening te volgen. Zelfcontrole geeft een patient een beter inzicht en controle van astma aandoeningen en ondersteunt de behandeling, indien in overlegd, met uw arts. De arts kan u een groen, geel en rood gebied voor de peak flow waarden opgeven. Zolang de waarden binnen de groene zone vallen is de aandoening onder controle. Als de metingen met regelmaat in het gele gebied vallen, dan kan een aanpassing van de dosreing aan te bevelen zijn. Peak flow resultaten in het rode gebied kunnen gevaarlijk zijn en moeten worden behandeld zoals aanbevolen door uw arts en vereisen mogelijk medische behandeling.
Traffic light schema van Microlife's
"Asthma Analyser" software programma.