Blijvend Actueel


Nieuwe WatchBP Software voor Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 nu online.
verder lezen...


Correct bloeddrukmeten volgens de richtlijnen verder lezen...


Veelgestelde vragen over bloeddrukmeters. verder lezen...


 

Next Events

Only for Distributors

... over koortsmetingen

Hoe nauwkeurig kan ik de lichaamstemperatuur meten?
Essentieel is het om onderscheid te maken tussen de technische nauwkeurigheid en nauwkeurigheid in gebruik. Een behaalde nauwkeurigheid van +/- 0.1°C met een thermometer kan beschouwd worden als een "state-of-the art" hoogwaardige thermometer. De gebruiker mag de technische nauwkeurigheid niet verwarren met de nauwkeurigheid tijdens het gebruik. Door het juist gebruiken van de thermometer, zoals aangegeven in de handleiding, geeft een verbeterde nauwkeurigheid in gebruik.Waar kan ik de lichaamstemperatuur meten?
De meest betrouwbare temperatuurmeting wordt rectaal gemeten, door een thermometer in het rectum te brengen. Deze meting is nauwkeurig en betrouwbaar.
De normale temperatuurwaarden liggen ongeveer tussen : 36.2°C - 37.7°C. Bij vrouwen kan er ook vaginaal temperatuur worden gemeten, de temperatuur ligt dan 0.1°C tot 0.3°C  lager dan bij een retale meting.De orale temperatuurmeting wordt via de mond gemeten, de thermometer wordt dan onder de tong gehouden. In vergelijk met een rectale temperatuurmeting ligt de waarde 0.3°C - 0.8° C lager.
Temperaturen via het huidoppervlak is ook mogelijk en wordt het meeste gebruikt in de praktijk. Door bijvoorbeeld een thermomer in de oksel te plaatsen en de arm dicht tegen het lichaam aan te houden. De gemeten temperatuurwaarden liggen 0.5°C tot 1.5°C lager dan bij een rectale meting. Deze onderschatting ligt bij kinderen wat lager.Wat is belangrijk bij het temperaturen?
Belangrijk is om te weten dat de gemeten lichaamstemperatuur afhankelijk is van waar die wordt gemeten. De temperatuur van een rectale meting bijvoorbeeld, verschilt 0.5°C van een orale meting. Van een gezond persoon varieert de temperatuur ook nog eens gedurende de dag, onder andere door activiteiten. Een onderscheid is te maken dat de tempereratuur dieper in het lichaam hoger is en aan de huid het laagst. De "kerntemperatuur" van het lichaam meet men rectaal of oraal. Om deze redenen is het soms niet makkelijk om de "normale temperatuur" vast te stellen.Waarom de lichaamstemperatuur meten?
Het is soms van medisch belang om de lichaamstemperatuur te meten. De reden is dat een aantal ziekten met typische ziekteverschijnselen gepaard gaan zoals veranderingen in de lichaamstemperatuur. Het verloop van zo`n ziekte kan dan door temperaturen worden gevolgd en effectief worden behandeld. Koorts is een specifiek ziekteverschijnsel, waarbij het lichaam de temperatuur verhoogd om de weerstand tegen het ziekteproces te verhogen. Koorts is de meest voorkomende vorm van een (ziektegerelateerde) verhoging van de lichaamstemperatuur.